Porady > Lista zakupów
Lista zakupów
Dla 10 osób na rejs 10 - dniowy
SŁODYCZE:
Zasadniczo (oprócz czekolady i cukierków) przeznaczone s±
na poobiedni deser.
- 10 czekolad (a 100g) - na wachty nocne;
- 40 batonów (Grze¶ki, PrincePolo, WW, Bajka);
- 15 paczek ciastek (SAN, krakersy, pierniki, Delicje);
- 2 kg cukierków owocowych (w papierkach, a jeszcze lepiej
w puszkach) - w nocy, w zimne dni itp., nic nie poprawia
humoru lepiej jak cukierki
OWOCE I WARZYWA:
Warzywa i owoce należy szczególnie staranie wybierać przy
zakupie. Każdy owoc czy pomidor ogl±dn±ć czy nie jest
poobijany lub nadgniły. Delikatnie ułożone w plastikowych
skrzyneczkach, pooddzielane kartonikami i przechowywane w miejscu
suchym i chłodnym (najlepszy achterpik) powinny długo wytrzymać
w dobrym stanie. Oczywi¶cie co kilka dni należy wszystko przegl¶dn¶ć
i wyrzucić nadpsute egzemplarze. Codziennie przewidziany jest
przynajmniej jeden owoc na głowę na II ¶niadanie.
- 20 bananów (4-5kg) - należy zje¶ć w pierwszej kolejno¶ci;
- 20 pomarańcz (4-5kg) - należy zje¶ć w pierwszej
kolejno¶ci;
- 80 jabłek (14-15kg);
- 30 cytryn (3-3.5kg) - do każdej herbaty;
- 3 główki czosnku;
- 15 ogórków szklarniowych (długich, ok. 5kg);
- 10-12 kg pomidorów;
- 10 dużych papryk (ok. 5kg, czerwone i żółte);
- 3 ¶rednia rzodkiew biała;
- 30 ¶rednich cebul;
- 25-30 kg ziemniaków (6 posiłków a 4-5kg, 4-5 ¶rednich
na głowę); Jeżeli lubicie je obierać
KONSERWY I SŁOIKI:
Co się da lepiej kupować w puszkach. Osobi¶cie nie jestem
zwolennikiem składowania puszek w zęzie - szybko schodz±
naklejki (i tak jest dobrze podpisać markerem lub zastosować
jaki¶ kod), w przypadku jachtów laminatowych niszczymy żelkot
a stalowych powodujemy wcze¶niejsz± korozję kadłuba.
- 2 sł. (a 1l.) kapusty czerwonej - z powodzeniem można
zast±pić ¶wież¶ o ile znajd± się ochotnicy do
szatkowania;
- 2 sł. (a 1l.) ogórków;
- 5 sł. (a 0.5l) papryki;
- 2 sł. (a 0.5l) mieszanki warzywnej (marchew+groszek);
- 4 puszki (a 0.4kg) groszku - na sałatki;
- 4 puszki (a 0.4kg) kukurydzy - na sałatki;
- 1 puszka (a 0.4kg) marchewki - na sałatki;
- 1 puszka (a 0.4kg) pieczarek - na sałatki;
- 10 pasztetów (a 0.2kg);
- 12 konserw rybnych (w oleju, w pomidorach, paprykarz);
- 20 konserw mięsnych (mielonki, szynka, ¶niadaniowe);
- 10 koncentratów (a 90g) pomidorowych - do spaghetti i
sosów;
NABIAŁ:
- 6 opakowań (a 200g) serków wiejskich, ¶mietankowych -
trzeba zje¶ć dosyć szybko;
- 6 kartoników (a 200g) sera Feta;
- 5 tubek (a 150-200g) serków topionych;
- 7 kg sera żółtego (Gouda) - najlepiej kupić kilka 2-4
owoskowane kawałki;
- 60 jaj - najlepiej w kartonikach po 10 szt., należy pamiętać
o obracaniu ich co 3-4 dni (nie będ¶ się psuć nawet 3
tygodnie), przeznaczone na jajecznice (2x po 3 jajka);
- 5 kartoników (a 1l.) mleka (3-3.5%) - do kawy, herbaty,
sosów;
- 5 kartoników (a 0.2l.) ¶mietany (12%) - do sosów;
- 5 słoików (a 0.2l.) majonezu - do sałatek, trzymać w
chłodnym miejscu;
MIĘSO:
- 10 filetów rybnych - na pierwszy obiad (chyba, że
dokupicie w czasie rejsu);
- 10 małych udek kurzych (ok. 2-2.5kg) - na drugi obiad;
- 30 parówek cienkich (ok. 2.5kg) - na 1 ¶niadanie (pierwsze
2 dni);
- 0.7 kg boczku wędzonego - najlepiej powiesić gdzie¶ w
przewiewnym miejscu;
- ok. 1 kg salami - podobnie jak boczek;
- 2-2.5 kg kiełbasy suchej (jałowcowej, krakowska) -
podobnie jak boczek;
- 7 kg schabu (w porcjach po 1kg) - mięso trzeba wybrać
dobrej jako¶ci (¶wieże, nie otłuszczone), poprosić o
poporcjowanie w sklepie na 7 kawałków (tyleż posiłków),
a następnie należy je natrzeć czosnkiem i dobrze
zapeklować (peklorem lub zwykł¶ sol¶, położyć na
dnie dużego garnka i zalać zimn¶ przegotowan¶ wod¶,
przykryć, pilnować aby mięso nie wystawało z wody [należy
j± uzupełniać] - wytrzyma do 2 tyg.), przechowywać w
achterpiku, wieczorem (przed obiadem dnia następnego)
wyci±gn±ć jeden kawałek, zalać wod±, rano jeszcze
kilkakrotnie wypłukać, a póĽniej zrobić np.
schaboszczaki...
RÓŻNE:
- 2 słoiki (a 0.2l.) miodu do herbaty;
- 15 słoików (a 0.2l.) dżemów;
- 5 kg cukru - zamkn¶ć w pojemniku;
- 10 zupek chińskich - rezerwa na posiłek sztormowy;
- 1 paczka bulionów - do przygotowania sosów;
- 13 opakowań (a 0.5kg) margaryny do pieczywa;
- 0.25 kg Planty - do smażenia mięsa;
- 1l. oleju Brolio - do sałatek, mięsa;
- 4 paczki ryżu - 2 posiłki a 7-8 torebek;
- 4 paczki kaszy gryczanej - 2 posiłki a 7-8 torebek;
- 5 paczek (a 0.5kg) spaghetii - 2.5 paczki na posiłek;
- 1 kg m¶ki - zamkn¶ć w pojemniku;
- 0.5 kg bułki tartej - zamkn¶ć w pojemniku;
- 2 pojemniki (a 0.2l.) musztardy;
- 2 duże ketchupy - najlepiej w plastikowych opakowaniach;
- 1 słoik (a 0.2l.) chrzanu;
- 4 słoiki (a 0.2l.) majonezu - do sałatek;
- 1 butelka przyprawy do zup (magii) - do mięsa, sosów;
- po 1 torebce: pieprzu białego, papryki ostrej, papryki słodkiej,
oregano, vegety - trzymać w pojemniku;
- 1 kg soli - trzymać w pojemniku;
- peklor na 6 kg mięsa - można kupić w sklepie;
- 0.2-0.25 kg kawy rozpuszczalnej - w słoikach;
- 0.2 kg kawy Inki - w słoiku;
- 200 torebek herbaty - dobrze zamkn¶ć w pojemniku;
- 10 paczek sucharów - trzymać w woreczku foliowym;
- 60 bochenków chleba - na temat chleba jest kilka szkół,
ja osobi¶cie wolę kupować chleb żytni (¶wieży, ale
nie gor±cy), powinien on być przechowywany w miejscu
przewiewnym i co 2-3 dni przegl±dy (odkrawać ple¶ń,
przetrzeć spirytusem);
ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE:
- 10 rolek papieru toaletowego - tego idzie dużo (oprócz
WC po rolce powinno być w nawigacyjnej i kambuzie);
- 2 but. (a 0.25l) płynu Ludwik (doskonale likwiduje plamy
z ropy i smarów - pływaj¶cy na polskich jachtach wiedz¶
o co chodzi);
- 1 kostka toaletowa Domestos;
- baterie do latarki okrętowej;
- baterie paluszki do GPS 4szt. - o ile posiadacie ręczny;
- 2 brudnopisy w kratkę (16 kartkowe) - na brudnopisy:
nawigacyjny i z prognozami meteo;
- 2 zapalniczki - zapałki zatykaj¶ odpływy;
- 2 ¶wiece - na wszelki wypadek i dla odrobiny romantyzmu
w porcie;
- worki na ¶mieci 10szt. (30-40l.) - oczywi¶cie pozbywamy
się ich dopiero w porcie;